Bio

Het was een warme zomeravond in juli 2013 toen een achttal mannen bijeen kwam op het terras van Restaurant Smit in Giethoorn. Het waren Gieterse mannen van diverse pluimage en leeftijd, met zo hun eigen ideeën over deze samenkomst.  Eén ding hadden ze echter gemeen: de liefde voor muziek.

De meesten hadden al een verleden als lid van een lokaal koor en enkelen speelden in een band. Konden zij gezamenlijk iets nieuws op muziekgebied op poten zetten? Dat was de grote vraag die avond. Eén ding stond vast: het mocht zeker geen koor worden.

Na een voorzichtige aftasting ontstond er, na enige alcoholische versnaperingen, een levendige discussie. Met acht man en even zovele muziekvoorkeuren was het ondoenlijk om tot een soort eenduidig repertoire te komen. Daarom werd het eerste en wellicht belangrijkste besluit genomen: iedereen kan zijn eigen favorieten kwijt in een Dropbox. Vindt de meerderheid het ook een goed nummer, dan gaan we er mee aan de slag. Zo is ons gevarieerde repertoire tot stand gekomen en wordt het ook steeds ververst. Blues, folk en country komen voorbij. Maar ook nederpop en (eigen) nummers in Gieters dialect. Tevens werd besloten om iedere vrijdagavond te repeteren in Restaurant Smit, bij Hendrik en Janneke dus. Aan een naam voor ons muziekgroepje hadden we nog niet gedacht.

We begonnen ons avontuur met 1 gitaar en een mondharmonica, één microfoon en een simpele versterker. Niet veel later kwamen er een 2e gitarist, en een accordeonist onze groep versterken. De vrijdagavonden waren gezellig, met vrijwel iedereen altijd aanwezig. En na het oefenen werd er aan de bar tot diep in de nacht gedronken en geouwehoerd, vaak over een naam voor ons groepje. Dit alles onder het genot van een drankje en hapjes kaas en ………worst. De droge versie van de worst was altijd als eerste op. Dat gaf te denken. Wie het was en wanneer het gebeurde is helaas niet meer te achterhalen, maar op een avond riep iemand met benevelde stem: Dreuge Worst! Dat is nog eens een lekkere originele naam! Sindsdien gaan de mannen als “dreuge worsten” door het leven, het had beroerder gekund.

Langzamerhand begon het voor sommigen een beetje te kriebelen: zullen we niet eens een keertje kunnen optreden? Wij vinden het leuk wat we doen, maar zijn ook nieuwsgierig naar wat anderen er van vinden. Op 19 april 2014 kregen we de kans, op een feestje van onze 50 jaar geworden voorzitter. Nou, dat ging best aardig. De reacties van het publiek waren veelal positief. Voor ons een bevestiging dat we op de goede weg waren. Een goeie try-out zeg maar.

Ons eerste echte optreden in den vreemde (helemaal naar Zuidwolde) volgde op 20 juli 2014. Op een verschroeiend heet tuinfeest speelden we ons de blaren op de vingers en stembanden, maar succesvol. Ons gevarieerd repertoire sloeg blijkbaar goed aan. Diverse optredens volgden en intussen konden we ook een bassist in onze groep verwelkomen. Bovendien hebben wij bij gelegenheid de beschikking over een trio blazers (trompet, Franse hoorn en trombone) , door ons vlot omgedoopt tot “De Bifi’s”. Inmiddels horen de trompet en trombone tot onze vaste bezetting evenals de elektrische gitaar en bestaat de groep nu uit 12 man. Door deze muzikale variëteit zijn wij in staat om vele stijlen muziek te spelen of aan nummers een verrassende impuls te geven.

In een paar jaar tijd heeft “Dreuge Worst” zich ontwikkeld tot een muziekgroep die een avond of middag geheel kan vullen met een uiterst gevarieerd programma. Zelfs met een aantal door ons zelf geschreven nummers, zowel tekst als muziek. 100% “Dreuge Worst”, waar we best een beetje trots op zijn. Als enthousiaste muzikanten en zangers op amateurbasis doen we altijd ons best om een  kwalitatief verzorgd optreden neer te zetten.

Plezier en gezelligheid blijven voorop staan. Maar bovenal : de liefde voor muziek!